Toppence

 • Create an account
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

In the Spotlight

mcgartland_eBoekenwurm
Fifty Dead Men Walking
"He lived like a real life James Bond, knowing full well that every day could be his last"- Sunday Express
neworleansLekker op het bord
New Orleans Groenteschotel
Veel verse groenten, verrassend van smaak

whiskyglasWetensWaard
Uisge Beatha - Water of Life
Whisky, er wordt veel over gesproken. Maar wat is het en hoe wordt het gemaakt?

aardbeien 2 goyp toppence

geuzmedia

Polls

The Naming of the Dead - Ian Rankin

E-mail Print PDF

G8 ... George Bush ... Rebus ...Set in July 2005 when the G8 leaders gathered in Scotland.  Facing daily marches, demonstrations, and scuffles, the police are at full stretch. Detective Inspector John Rebus, however, has been sidelined, until the apparent suicide of an MP coincides with clues that a serial killer may be on the loose.

 

 
The authorities are keen to hush up both, for fear of overshadowing a meeting of global importance – but Rebus has never been one to stick to the rules, and when his colleague Siobhan Clarke finds herself hunting down the identity of the riot cop who assaulted her mother, it looks as though Rebus and Clarke may be up pitted against both sides in the conflict.

Eigen mening
Dit is alweer de 17 detective in de reeks die Ian Rankin geschreven heeft over DI John Rebus, een inspecteur uit Edinburgh, die er nogal onorthodoxe gewoontes op na houdt. Echte vrienden heeft hij niet, behalve vele geesten die hij met zich meedraagt uit het verleden. Hij rookt en drinkt, en heeft maling aan regels. Echter: hij behaalt wel resultaat; maar helaas niet altijd volgende de exacte regels van de wet. Wie zonder de andere boeken gelezen te hebben aan deze editie begint, zal even moeten wennen, zowel aan Joh Rebus, als aan de vele verwijzingen naar het verleden.

Het verhaal speelt ten tijde van de G8 in Gleneagles Hotel, in Auchterarder, een klein plaatste vlak boven Stirling. Gleneagles is vooral bekend van zijn exclusieve Golf-resort. Ten tijde van deze top, die voor veel ongeregeldheden heeft gezorgd in Schotland, wordt John Rebus een beetje buiten spel gehouden, omdat men zijn onorthodoxe methodes vreest. Toch vindt hij een reden om zich in de buurt van de top te bevinden: er is een pleger van sexuele misdrijven vermoord, maar er worden van 3 slachtoffers ‘relikwieën’ gevonden nabij Auchterarder. Dit vraagt om een diepgaand onderzoek…

Een jonge politicus valt van de muren van Edinburgh Castle. Is dit moord of zelfmoord? De autoriteiten houden het op zelfmoord, maar niet John Rebus.
Vanwege de demonstraties tegen de G8 zijn ook de ouders van Rebus’ beste collega, Siobhan Clarke, in Edinburgh. Haar moeder wordt tijdens een demonstratie in elkaar geslagen. Siobhan gaat op zoek naar de dader; vermoedelijk een politie-agent uit de eigen gelederen. Siobhan gaat op zoek naar de dader, natuurlijk met behulp van John Rebus.

3 Verhaallijnen uit deze nieuwste Ian Rankin. In de loop van de tijd zijn de verhalen ingewikkelder geworden, met meerdere zaken die door elkaar lopen, en meerdere mensen buiten John Rebus die verder uitgediept worden. Voor mij nog steeds een aanrader, vooral ook omdat ik het Schotland van Rebus erg goed ken; de straten waar hij doorheen loopt in Edinburgh, zie ik zo voor me. Ik classificeer het boek wel als Schots: sober, maar nuchter. Ook de minder leuke kanten van de samenleving worden, in alle 17 delen, door de schrijver gedeeld. De moeite die het kost om de hulp te weigeren van een crimineel met veel connecties; proberen niet onder zijn invloed te komen.

De titel ten slotte heeft meerdere betekenissen: "Naming of the dead" is het hardop afroepen van namen van doden, zodat deze niet vergeten worden. Ook slaat het in dit boek op de mensen die slachtoffer worden van een dodelijk misdrijf; aan hen wordt door Edinburgh CID een "naam" gegeven; zij krijgen door het vinden van hun moordenaar ook hun identiteit terug.

Ian Rankin heeft niet voor niets al vele prijzen gewonnen met zijn John Rebus verhalen; vele ervan zijn ook verfilmd. We mogen van geluk spreken dat sinds enkele jaren ook de nederlandse vertalingen in een redelijk uitgeruste boekwinkel makkelijk verkrijgbaar zijn. Mocht je deze verhalen niet, zoals ik, in het engels willen lezen, probeer dan een keer de nederlandse versie.

Last Updated ( Sunday, 23 August 2009 15:31 )  

Leuke spreuken!

Verjaardagen zijn gezond. Hoe meer je er hebt, hoe ouder je wordt

Veel mensen danken hun goede geweten aan hun slechte geheugen

Verstand is het meest eerlijk verdeeld op deze wereld. Iedereen denkt er genoeg van te hebben

About me!

Wil je echt weten wie er achter deze website zit? Weet je heel zeker dat je dat wilt weten....?
Klik dan op Read More......

Who's Online

We have 50 guests online
You are here: Home Mix & Match Boekenwurm The Naming of the Dead - Ian Rankin