Toppence

 • Create an account
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

In the Spotlight

mcgartland_eBoekenwurm
Fifty Dead Men Walking
"He lived like a real life James Bond, knowing full well that every day could be his last"- Sunday Express
neworleansLekker op het bord
New Orleans Groenteschotel
Veel verse groenten, verrassend van smaak

whiskyglasWetensWaard
Uisge Beatha - Water of Life
Whisky, er wordt veel over gesproken. Maar wat is het en hoe wordt het gemaakt?

aardbeien 2 goyp toppence

geuzmedia

Polls

Whisky tasting

E-mail Print PDF

Een zeer aangenaam tijdsverdijf is het proeven van verschillende soorten whisky. Het wordt nog aangenamer als je dit kunt doen met een leuk gezelschap, dat whisky waardeert en er genoegen in schept om de verschillende regio’s in Schotland te ontdekken, en zo een eigen smaakpalet te ontwikkelen. Ja, ik heb het weer over Schotse whiskies, omdat daar nu eenmaal mijn hart ligt.
Nog even iets over de schrijfwijze: Als whisky uit Schotland komt, wordt het geschreven als whisky, komt het uit Ierland of Amerika, dan heet het whiskey. Voor een kenner ligt dit heel erg gevoelig… Ik zal het dan ook niet nalaten om een restaurant op fouten op de kaart te wijzen. Maar nu het proeven. Hoe gaat dat in zijn werk, en wat moet je er voor in huis hebben?

Wat heb je allemaal nodig?
- (Single) Malt Whisky, bij voorkeur verschillende soorten
- Een rustige omgeving
- Goed verlichte ruimte (om de kleur te kunnen beoordelen)
- Brood of crackers, om je smaak te neutraliseren
- Een glas, liefst tulpvormig, omdat daar de aroma’s het beste tot hun recht komen
- Een goed reukvermogen
- Voorliefde voor whisky
- Zorg ervoor dat je vantevoren niet al te gekruid gegeten hebt; dit beïnvloedt je smaak
- (eventueel water, liefst uit een fles, niet te koud, zonder koolzuur)

Het proces
Schenk jezelf een klein beetje whisky in. Denk erom dat de hoeveelheid alcohol behoorlijk oploopt als je meerdere whiskies achter elkaar drinkt! Houd hier dan ook rekening mee met het inschenken.

1. Bekijk als eerste het label op de fles. Waar komt de whisky vandaan? Hoe oud was de whisky ten tijde van botteling, en zijn er speciale vaten gebruikt? (vb sherry- of brandyvaten, die een eigen specifieke smaak geven aan de whisky).
2. Onderzoek de kleur. Is deze licht van kleur, of heel erg donker. Een licht gekleurde whisky komt waarschijnlijk uit een vat dat al een keer of 3 a 4 eerder gebruikt is; een donker gekleurde whisky geeft meestal aan dat deze uit een ‘nieuw’ vat komt, een vat dat pas voor de eerste keer voor whisky is gebruikt.
3. Ruik nu de whisky voor het eerst, en kijk of je bepaalde geuren kunt herkennen
4. Na deze eerste ‘kennismaking’ laat je de whisky een beetje ronddraaien (walsen) in het glas; zo komen nog meer aroma’s vrij. Ruik nu opnieuw aan de whisky, nu met je neus bijna in het glas. Probeer de geur van de whisky daarna te omschrijven met termen die je goed kent: een whisky kan bijvoorbeeld ‘bloemig’ zijn, of smaken naar hout, graan, gras, citrus, gedroogd fruit, bladachtig, gerookt, visachtig, mosachtig, honing, leer, tabak, rook, rubber, zand, vanille, sherry, nootachtig, chocola, zweet, sinaasappel, pepermunt,  en vele meer.
5. Eindelijk! Neem nu een kleine slok, maar slik deze niet door. Probeer de consistentie van de whisky te achterhalen: laat de whisky langzaam over je tong glijden, en voel de aard van de whisky: glad en kleverig (olie-achtig), zacht en vluchtig of scherp en droog. Dit noemen we het palet van de whisky.
6. Laat daarna de whisky door je hele mond gaan, en proef de verschillende basissmaken zoet, zout, zuur, bitter. Probeer de whisky nu te associëren met smaken die je al kent. Veel voorkomende smaken zijn zoet, droog, rokerig, vruschten, specerijen, gember, sherry, noten. Wat je eerst alleen maar geroken hebt, kun je dus ook bevestigen door te proeven. Soms proef je een whisky, en komt er een herinnering naar boven. Gebruik deze omschrijving dan, bv strandwandeling, kerstboom, etc. Je begrijpt dat dit enige oefening vergt.
7. Pas nu slik je de whisky door; voel hem door je keelholte glijden. Hier kun je ook nog verschillende smaken herkennen. Kijk of de smaak blijft, of langzaam vermindert. Hoe langer de nasmaak duurt, hoe sterker het karakter van de whisky. Dit noemen we de finish of de nadronk.
8. Als je wilt, kun je dit hele proces herhalen vanaf stap 3, maar giet nu eerst een paar druppels water in de whisky, en draai deze even rond, zodat het water zich met de whisky kan mengen. Je zult ervaren dat zich een heel nieuw scala aan geuren opent, en de whisky heel anders kan gaan smaken.

Tips:
- Voeg nooit ijs toe aan een glas whisky. Door de snelle afkoeling komen de aroma’s niet meer vrij, en zul je niet kunnen genieten van de volledige geur- en smaaksensatie
- Experimenteer. Whisky proeven is een zaak van praktische wijsheid, niet van theorie
- Duurder is niet per definitie beter.
- Ouder is niet per definitie beter. Whisky die langer gerijpt is, zal meer karakteristieken van het vat overnemen, maar zachter worden naarmate de alcohol verdampt (Angels Share)
- Probeer een relatie te ontdekken tussen de complexiteit van de whisky en de regio
- Als je ruikt, houd het glas dan op verschillende afstanden van je neus, zodat je nog meer verschillende aroma’s kunt ontdekken
- Experimenteer met kleine en grotere slokken, om smaaknuances te ontdekken
- Geniet ervan! Wat over wijn wordt gezegd, geldt ook voor whisky: een whisky is goed als jij hem zelf lekker vindt!


Slainte! (Uitspraak: Slantjer, betekent: Proost!)

 

Leuke spreuken!

Verjaardagen zijn gezond. Hoe meer je er hebt, hoe ouder je wordt

Veel mensen danken hun goede geweten aan hun slechte geheugen

Verstand is het meest eerlijk verdeeld op deze wereld. Iedereen denkt er genoeg van te hebben

About me!

Wil je echt weten wie er achter deze website zit? Weet je heel zeker dat je dat wilt weten....?
Klik dan op Read More......

Who's Online

We have 10 guests online
You are here: Home Ander Nieuws WetensWaard Whisky tasting