Toppence

 • Create an account
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

In the Spotlight

mcgartland_eBoekenwurm
Fifty Dead Men Walking
"He lived like a real life James Bond, knowing full well that every day could be his last"- Sunday Express
neworleansLekker op het bord
New Orleans Groenteschotel
Veel verse groenten, verrassend van smaak

whiskyglasWetensWaard
Uisge Beatha - Water of Life
Whisky, er wordt veel over gesproken. Maar wat is het en hoe wordt het gemaakt?

aardbeien 2 goyp toppence

geuzmedia

Polls

De gevangene – John Grisham

E-mail Print PDF

Een gruwelijke moord. Een politiekorps dat faalt. Een aanklager op zoek naar een veroordeling. Een onschuldige die de doodstraf krijgt.
Op 7 december 1982 wordt de 21-jarige serveerster Debbie Carter in haar appartement vermoord. De politie, die vrijwel geen aanwijzingen heeft, staat onder grote druk om snel de dader of daders te vinden. Ron Williamson, een aan lager wal geraakte lokale sportheld, is een van de laatsten die Debbie levend heeft gezien.
Tenminste, dat beweert een getuige. Williamson wordt gearresteerd, berecht en veroordeeld. Het vonnis: de doodstraf.

Dit boek beschrijft het aangrijpende, en helaas waargebeurde  verhaal van Ron Williamson. Het einde van het boek, dat wat mij betreft ook het begin had mogen zijn, beschrijft hoe Grisham met dit verhaal in aanraking kwam: de necrologie van Ron Williamson in de New York Times. De tekst intrigeerde hem, en uit nieuwsgierigheid ging hij op zoek naar het verhaal achter de woorden. Hieruit bleek al heel gauw dat het relaas van alle belevenissen van Ron op papier gezet moest worden: een relaas dat, als je het leest, heel veel ongeloof oproept over de rechtspraak in het moderne Amerika.

In zijn jonge jaren is Ron Williamson een begenadigd honkbalspeler, die het als prof tot de minor league heeft gebracht. Hij was de jongste in een gezin van 3 kinderen; zijn 2 zussen waren echter veel ouder dan hem en oudste Annette heeft haar hele leven Ron bemoederd, in goede maar zeker ook in slechte tijden. Hij groeide op in Ada, een provinciestadje in Zuidoost Oklahoma. Nadat zijn carrière als profhonkbalspeler ten einde is gekomen, komt Ron in steeds grotere moeilijkheden. Hij wil niet accepteren dat hij niet langer een gevierd sportman is, en raakt aan lager wal. Voordat hij met de moord op Debbie Carter in verband wordt gebracht, is hij al meerdere keren veroordeeld, onder andere ook voor het lastig vallen van vrouwen en wegens overmatig drankgebruik. Ron begint langzaam ook psychisch af te takelen, en moet al geruime tijd medicatie innemen tegen depressies.

Dan wordt Debbie Carter vermoord, en begint de politie met het maken van de ene fout na de andere. Bij de hoofdverdachte wordt geen DNA-materiaal afgenomen, en er worden ook geen haarmonsters vergeleken met die die op het slachtoffer gevonden zijn. Deze zelfde hoofdverdachte geeft daarna in een getuigenverklaring aan dat hij Ron Williamson samen met een vriend heeft zien rondhangen bij het huis van Debbie. De politie gelooft hem, en er begint een wilde jacht op bewijsmateriaal. Toch zou het nog 6 jaren duren voordat Ron eindelijk gearresteerd werd. Dan volgt het proces, en de ene leugenachtige verklaring volgt op de andere; er zijn zelfs medegedetineerden die in ruil voor strafvermindering alles willen getuigen wat de politie van hen vraagt. Op grond van deze ‘feiten’ worden Ron en zijn vriend Dennis veroordeeld: Dennis tot levenslang, en Ron krijgt de doodstraf. Hij wordt overgebracht naar de meest strenge gevangenis McAlester.  Zijn geestesgesteldheid heeft opnieuw enorm te leiden, zeker ook omdat hij niet de juiste medicatie krijgt. 5 Dagen voordat zijn doodvonnis zal worden voltrokken, is er een rechter die van mening is dat Ron geen eerlijk proces heeft gekregen, en dat hij naar alle waarschijnlijkheid onschuldig vastzit. En dan begint het grote touwtrekken om Ron vrij te krijgen.

Dit is een heel aangrijpend verhaal. Het is moeilijk te geloven dat dit kan gebeuren in het moderne Amerika, ook al begint dit verhaal begin jaren ’80.  Dit is een verhaal dat schreeuwt om gelezen te worden. Ik zelf ben er erg van onder de indruk geraakt; het is zeker geen standaard Grisham verhaal, waarin intriges binnen de juridische wereld altijd de hoofdrol spelen. Dit verhaal beschrijft de gang van zaken van een andere kant, de kant van het slachtoffer dat overrompeld wordt door de macht van de rechtshandhaving. Een aanrader!

 

Leuke spreuken!

Verjaardagen zijn gezond. Hoe meer je er hebt, hoe ouder je wordt

Veel mensen danken hun goede geweten aan hun slechte geheugen

Verstand is het meest eerlijk verdeeld op deze wereld. Iedereen denkt er genoeg van te hebben

About me!

Wil je echt weten wie er achter deze website zit? Weet je heel zeker dat je dat wilt weten....?
Klik dan op Read More......

Who's Online

We have 42 guests online
You are here: Home Mix & Match Boekenwurm De gevangene – John Grisham