Toppence

 • Create an account
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

In the Spotlight

mcgartland_eBoekenwurm
Fifty Dead Men Walking
"He lived like a real life James Bond, knowing full well that every day could be his last"- Sunday Express
neworleansLekker op het bord
New Orleans Groenteschotel
Veel verse groenten, verrassend van smaak

whiskyglasWetensWaard
Uisge Beatha - Water of Life
Whisky, er wordt veel over gesproken. Maar wat is het en hoe wordt het gemaakt?

aardbeien 2 goyp toppence

geuzmedia

Polls

Vakantie Schotland

E-mail Print PDF
scotlandNet terug zijn we, een paar dagen dan, en nu lekker alles thuis weer in orde en bij met correspondentie en zo. We zijn dit jaar voor onze vakantie naar Schotland geweest (wat een verrassing!), en wel naar twee gebieden waar we beiden nog nooit geweest waren.

Als eerste hebben we een bezoek gebracht aan de enkele eilanden van de Outer Hebrides, te weten Harris & Lewis. Harris kent iedereen natuurlijk van de wereldberoemde Harris Tweed. Het is een gecombineerd eiland met Lewis, maar het blijven twee aparte werelden met echt verschillende landschappen. De grootste plaats op Harris is Tarbert, met maar liefst 450 inwoners (ja, je leest het goed, 450!). Er is hier vrij weinig te doen, behalve als de ferry aankomt, dan is het plaatsje ineens heel levendig. Wij sliepen in een B&B niet op Harris, maar op een klein eilandje (wel bereikbaar met een brug) dat Scalpay heet. Scalpay heeft ook maar 300 inwoners, en geen enkele winkel, pub of iets dergelijks. Wel weer een school voor lager onderwijs. We hadden dan ook al snel uitgerekend dat als onze B&B vol zat met 6 gasten, we de populatie van het eiland met 2% omhoog zouden brengen.... De natuur is hier echt prachtig, en dat kunnen jullie binnenkort zien op onze nieuwe fotosite. Lewis heeft een grote(re) stad, Stornoway, met maar liefst 6000 inwoners.... De natuur op Lewis is heel divers: bergen, kale vlakten, maar ook bossen. En het gros van de wegen is natuurlijk single track road.... hoe vervelend (maar niet heus). Verder vind je op Lewis nog aardig wat historie met de Callanish Standing Stones en de blackhouses. Verder vonden we een hele gezellige dame op Lewis die haar eigen Soap Factory had. Wij hebben hier goed ingeslagen! Kijk zelf ook maar eens op www.hebrideansoap.co.uk. Na de Hebrides trokken we naar Orkney, een eilandengroep die uit ongeveer 70 eilanden bestaat. Het bekendste is natuurlijk Mainland met als hoofdstad Kirkwall (7000 inwoners!). Orkney kent een enorme historie, zowel van lang geleden uit het Neolithische tijdperk als iets dichterbij, een strategisch gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog (zoek maar eens op Scapa Flow of op Churchill barriers). Ook hier is de natuur adembenemed met enkele Standing Stones, het wereldberoemde Skara Brae, en leuk voor mij: de Highland Park distilleerderij, die echter naar mijn mening een beetje hoge dunk van zichzelf hadden, wat niets afdoet aan de smaak van de whisky....

Daarna nog een kort bezoekje aan de Speyside Stages Rally in en rondom Elgin, en afgesloten, waar we ook begonnen waren, bij Ken in Stirling, in zijn nieuwe appartement. Heel gezellig was ook het diner dat we weer met de hele bups gehad hebben: Ken, Mike, Jack & Margaret en Sandra, in The Inn at Kippen. Voor zo'n klein dorp een fantastisch restaurant... buiten het gezelschap was ook het eten erg goed!

Tot slot de (lange) terugreis, van Stirling naar Dover, daar met de boot de oversteek naar Calais, en zo door richting Houten. Een enerverende reis met heel veel mooie indrukken; onze foto's laten dat wel zien!

Ik kan dit verhaal nog wel veel langer maken, maar eigenlijk moet je dit gewoon zelf zien. Ook ik had nooit eerder gedacht dat ik ooit op de Hebriden en op Orkney zou komen, tot aan het plannen van onze vakantie. Ik kan alleen maar zeggen dat het er fantastisch is; voor ons niet om te wonen, want daarvoor zijn er voor ons gewoon niet genoeg faciliteiten, maar wel voor een paar weken hele rustige vakantie, met genieten van een prachtige natuur.

Last Updated ( Thursday, 19 August 2010 17:16 )  

Leuke spreuken!

Verjaardagen zijn gezond. Hoe meer je er hebt, hoe ouder je wordt

Veel mensen danken hun goede geweten aan hun slechte geheugen

Verstand is het meest eerlijk verdeeld op deze wereld. Iedereen denkt er genoeg van te hebben

About me!

Wil je echt weten wie er achter deze website zit? Weet je heel zeker dat je dat wilt weten....?
Klik dan op Read More......

Who's Online

We have 46 guests online
You are here: Home Toppie Bloggie Vakantie Schotland