Toppence

 • Create an account
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

In the Spotlight

mcgartland_eBoekenwurm
Fifty Dead Men Walking
"He lived like a real life James Bond, knowing full well that every day could be his last"- Sunday Express
neworleansLekker op het bord
New Orleans Groenteschotel
Veel verse groenten, verrassend van smaak

whiskyglasWetensWaard
Uisge Beatha - Water of Life
Whisky, er wordt veel over gesproken. Maar wat is het en hoe wordt het gemaakt?

aardbeien 2 goyp toppence

geuzmedia

Polls

Haggis Hunt 2006

E-mail Print PDF

Op St. Andrew’s Day, 30 november begint om 12 uur GMT (1 uur ’s middags Nederlandse tijd) de jaarlijkse “Haggis Hunt”. Haggishunting is een fervent tijdsverdrijf van vele honderdduizenden mensen over de hele wereld. Voor dit ‘jagen’ hoeft u uw luie stoel niet uit: geen trips naar Schotland helaas (waar de Haggis, zoals iedereen welbekend, natuurlijk vandaan komt), geen hoge bergen beklimmen of door diepe rivieren waden.

Nee, gewoon vanuit huis; achter de computer. Ziet u een haggis op één van de 10 webcams voorbijkomen, dan geeft u dit door aan de Chief Ghillie, Farquhar Farquharson.
Hoe gaat deze Haggis Hunt nu in zijn werk?
U gaat naar de website: www.haggishunt.com. Om mee te dingen naar de prijzen, dient u zich overigens wel te registreren. Dit kost volgens een on-Schotse traditie helemaal niets, en verplicht u verder ook tot niets.

De webcams zijn geplaatst op plekken waar vanuit de historie bekend is dat er regelmatig vele Haggii (het meervoud van Haggis) voorbij komen. Voor de avonturisten onder de Haggii (net zoals mensen zijn er enkele Haggii bekend die zich buiten Schotland wagen) zijn er ook webcams geplaatst in London, en zelfs New York.

U klikt op een webcam om het beeld te vergroten. Ziet u een Haggis voorbijkomen, dan klikt u op de link “I saw a Haggis”  om een bericht te sturen aan eerder genoemde ghillie, Farquhar Farquharson. Hij zal uw inzending controleren, zodat u kunt meespelen en prachtige prijzen kunt verdienen.

De wedstrijd begint zoals gezegd op St. Andrews’ Day, 30 november, 12 uur GMT, en eindigt om 3 uur ’s middags GMT op Burns-night, 25 januari. Vorig jaar zijn er in totaal meer dan 59000 Haggii gesignaleerd, en voor dit jaar worden er nog meer verwacht.

Als extra tip kan ik wellicht meegeven dat tegen het einde van het jaar, op 31 december, er altijd een hele grote uittocht is van Haggii, die hun familie gaan opzoeken. Op deze dag kunt u dan ook grote groepen Haggii over uw beeldscherm voorbij zien komen.

Welke soorten Haggis zijn er?


De Gewone Haggis
Deze soort kan het best omschreven worden als de ‘gewone’ haggis, alhoewel elke Schot natuurlijk weet dat het niet zo ‘gewoon’ is om een Haggis te spotten. Hun vacht heeft de kleur van gedroogde bergheide, en wordt daarom vooral gesignaleerd in de hooglanden van Schotland. Op de foto ziet u een mannelijk exemplaar; dat is af te leiden uit het ietwat kleinere hoofd, en de lange, scherpe klauwen. Ze worden tussen de 12 en 35 cm lang
Het vrouwtje
Op deze foto is een duidelijk vrouwelijk exemplaar te ontdekken. Dat is te zien aan het langere lijf, maar vooral aan de minder scherpe klauwen die zo specifiek voor het mannetje zijn. Maar vergis u niet: wat ze mist aan ‘wapens’, maakt ze meer dan goed met haar woestheid en kracht. Een vrouwtje dat haar eieren verdedigd kan zelfs een volwassen veldmuis aan, die zeker een derde van haar omvang heeft. Op deze foto ziet u het vrouwtje, balancerend op haar achterpoten, om boven het gras en de hei uit te kijken.
De Gouden Haggis
De legendarische Gouden Haggis (Marag fabulosus aurelius). De jager die één van deze uitermate zeldzame Haggii ziet, mag zich inderdaad gelukkig prijzen. De Schotse volksverhalen spreken van grote rijkdom en veel geluk voor een ieder die dit beest ziet. Niemand weet waar de Gouden Haggis vandaan komt. Geleerden twisten onderling of het een gehel nieuwe soort betreft, of slechts een albino-versie van de Gewone Haggis.Volgens een andere overlevering verven ‘de kleine mensen’ iedere honderdste Haggis, en worden ze gebruikt als strijdrossen gedurende de viering van de verjaardag van de Faerie King.


Welke van bovenstaande verhalen ook de waarheid is met betrekking tot de Gouden Haggis, als u er eentje ziet, dan kunt u verwachten rijkelijk beloond te worden door Haggishunt.com. U dient echter een hele scherpe blik te hebben: de lange achterpoten en het aerodynamische lijf van de Gouden Haggis maken het een zeer snel en steels dier.


De gekookte versie
Dit is een haggis in gekookte staat. Het is onwaarschijnlijk dat u deze in het wild aantreft. U kunt de traditionele Schotse Haggis echter wel kopen, in blik, gemaakt van een winnend recept, dat al 3 generaties terug gaat.
Ik wens u veel plezier en veel succes met uw eigen Haggis Hunt. Laat me weten of u succesvol bent geweest.

Last Updated ( Sunday, 23 August 2009 10:28 )  

Leuke spreuken!

Verjaardagen zijn gezond. Hoe meer je er hebt, hoe ouder je wordt

Veel mensen danken hun goede geweten aan hun slechte geheugen

Verstand is het meest eerlijk verdeeld op deze wereld. Iedereen denkt er genoeg van te hebben

About me!

Wil je echt weten wie er achter deze website zit? Weet je heel zeker dat je dat wilt weten....?
Klik dan op Read More......

Who's Online

We have 4 guests online
You are here: Home Ander Nieuws WetensWaard Haggis Hunt 2006